Translate

luni, 30 ianuarie 2023

1969

 9 ani, clasa 3-a. Alearga prin cartier. Se duce des la complex. Complexul este un multimarket de dimensiuni relativ reduse, dar pentru el era ceva suficient de mare. Aici gaseste o cofetarie de unde cumpara, bomboane, eclere, savarine si mentosane. Tot aici este un restaurant din care ies mirosuri nu prea placute. Langa restaurant este o autoservire de unde parintii cumpara mereu cate ceva. Si bine inteles nelipsitul aprozar cu legume pline de pamint si cu fructe. Tutungeria este si ea acolo cu cateva reviste si ziare. Intr-o zi trece in viteza strada. Era cat pe ce sa il loveasca o masina. Nu erau multe masini, dar tocmai atunci trecea una. In fata blocului era o parcare unde erau parcate masin straine, Ford, Craisler. Nu ii placeau masinile. Nu intelegea de ce lumea este atat de innebunita dupa ele. Lui ii placeau trenurile, locomotivele mai ales. Ii placea sa mearga cu trenul si ii placea atmosfera din gara. Ii placea sa vada locomotivele masive intrand linga peron. Ii placea totul la tren, mirosul, scaunele, atmosfera de calatorie. Privea fascinat multimea pestrita care calatorea cu trenul. Ii placeau si biletele de carton si astepta cu interes sa vina controlorul si sa le stanteze.

Merge la frizer. Frizerul era destul de departe. Este primul serviciu de care are parte. Frizerul este guraliv si are o masina de tuns care cam ciupe. Frizeria este mica si deasupra capului troneaza o banda de prins muste, care chiar prinde.

Este perioada cand se construiesc primele blocuri cu 10 etaje. Le priveste incantat de dimensiunea constructiei si de macaralele care carau materiale pentru ele.

Anul 1969 este anul in care astronomia inregistreaza multe succese. Oamenii pasesc pe luna. Este anul in care este depasita bariera sonica de catre un avion francez. 

"Muzica pop devine noua cultură globală și produce, în 1969, albume desăvîrșite în cascadă. Led Zeppelin lansează primul album. The Beatles se despart, dar lasă în urmă Abbey Road, albumul socotit imperfectibil și faimoasa fotografie de copertă cu trecerea „zebrei”, ridicată rapid la rang de icoană a noii culturi. Toată lumea compune, debutează sau revine cu o maree muzicală fără cusur și, aparent, fără sfărșit. Elvis Presley, The Rolling Stones, Jimmi Hendrix, Janis Joplin, The Doors apar, scapără și dispar sau continuă deschizînd culoarul pentru generațiile următoare. Jazz-ul și muzica progresivă ies din enertainment și trec ambițios în zone intelectuale avangardiste. Miles Davis, King Crimson, Pink Floyd scriu noua muzică avansată a vremurilor noi. Festivalurile rock devin congregații și cruciade fabuloase.  Viața e hippy. Politica e preluată și converită în arta protestului plenar și continuu. Harvard, Berkley și aproape orice altă universitate e ocupată de studenți militanți care cer abolirea trecutului și instaurarea democrației reale. Care înseamnă, mereu, elbierare toatală. Eliberare sexuală, eliminare a convențiilor, pace în orice condiții, întoarcere la stadiul comunitar pre-istoric.Primul caz de HIV e depistat în același an și anunță, neștiut, marea dramă a anilor ’80 și ’90. Un incident petrecut în clubul Stonewall din New York pune bazele mișcării militante Gay și LGBT care domină astăzi teoria și practica drepturilor civile"( Traian Ungureanu in Agora)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu