Translate

vineri, 27 ianuarie 2023

1968

America a cunoscut unele dintre cele mai grele și sângeroase bătălii din Vietnam, în timp ce acasă tot mai mulţi protestatari se înrolează în mișcarea pentru drepturi civile. Studenţii declanșează revolte în universităţi, liderul de culoare Martin Luther King Jr. este asasinat, ceea ce scufundă orașele americane în noi revolte sângeroase. Robert Kennedy, fratele președintelui împușcat la Dallas în noiembrie 1963, sfârșește sub gloanţe, în plină campanie electorală pentru obţinerea nominalizării Partidului Democrat în vederea candidaturii la alegerile pentru Casa Albă. In Franţa, revoltele studenţești readuc Parisul în vremurile baricadelor, iar generalul De Gaulle se îndreaptă spre sfârșitul carierei politice. În Est, comuniștii reformiști ajung la putere la Praga. Criza durează până în august, când URSS decide că lucrurile s-au dus prea departe și invadează Cehoslovacia. În România, august 1968 este momentul în care Nicolae Ceaușescu își construiește soclul pe care își va înălţa ulterior cultul personalităţii. Discursul din 21 august al liderului de la București va crea un mit. Ceaușescu a condamnat cu curaj invazia sovietică, după care s-a temut de consecinţe. Dar beneficiile pentru statura sa de lider comunist au fost enorme.

Occidentul a crezut că și-a găsit omul care să producă breșa în lagărul socialist. Ușile cancelariilor s-au deschis. La fel și liniile de finanţare pentru România. Cu banii occidentalilor, Ceaușescu a început să facă investiţii uriașe, dar fără să renunţe la doctrina economică a comunismului clasic.

Dacă miliardele de dolari ar fi fost însoţite de reforme și de liberalizare în economia centralizată, este foarte posibil ca România să fi câștigat un avans considerabil, care să o lase într-o poziţie mult mai bună la prăbușirea comunismului și la trecerea spre economia capitalistă.

Dar Ceaușescu era un lider comunist dur, care nu putea accepta nicio reformă și nicio slăbire a principiilor marxist-leniniste. Deschiderea și independenţa afișate în 1968 nu au fost valorificate pentru România, care se va întoarce către stalinismul pe care liderii de la București nu îl părăsiseră, de fapt, niciodată. O șansă istorică irosită spune Ion M. Ioniță in Historia.ro

In 1968 se scufunda 2 submarine in Mediteranaș unul Israelian si altul Francez si un submarin nuclear American in apropiere de Azore cu 99 de oameni la bord.

1968 îl găsește pe Florin acomodat cu clasa 1. Din cauza înălțimii ocupă deja un loc în ultimele rânduri ale clasei. Din start pentru ca a auzit ca așa trebuie,își alege o poziție verticala a corpului pentru a nu se cocosa și va păstra atitudinea asta până la sfârșitul studiilor ce vor veni. Învață cu plăcere să scrie. Are un învățător care ii remarcă până în clasa 4 abilități pentru matematică. Își face primii prieteni și pornește pe drumul studiului cu persoane cu care se va întâlni și la liceu și la facultate. În mod excepțional drumul lui se va intersecta cu fata care ii atrage atenția,  Aliona, o fată cu tată rus,fată cu care va fi incompatibil. Cei 2 au un destin aproape comun, ajung să lucreze în același oraș de provincie Slatina Jud Olt, se căsătoresc și locuiesc în același oraș dar nu stau nici-o dată la aceiași masă . Aliona este o fetiță cu ochi albaștri,  șatenă, cu o față albă. rotundă și un corp plăcut, proporționat.
La școală Florin cunoaște voleiul care ii place și îl joacă cu plăcere. Joacă fotbal și ocupă poziția de libero. Nu vrea să fie atacant. Îl deranjează greutatea mingii. Să joci fotbal cu mingi pentru adulți i se pare inuman. În fața școlii lângă fileul de volei are și prima confruntare cu un băiat de vârsta lui puțin cam surd, Dobre. Se tăvălesc puțin pe jos și el iese victorios. Una din puținele victorii.Nu suportă aparatele auditive. Nu știe că viitorul îl va face dependent de așa ceva. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu