Translate

miercuri, 25 ianuarie 2023

1965

 2 camere, nu mai stai cu grija apei potabile si ai caldura centralizata, ceea ce te scuteste de a taia si cara lemne sau carbuni toata ziua sa faci focul. Wc-ul este in casa ceea ce iar te scuteste la drumul pe ploaie si frig prin namol pana la wc-ul din fundul curtii. La servici Ion merge cu autobuzul. Serviciul cel nou este o termocentrala pe carbune unde lucreaza foarte multi oameni veniti din toate partile. El a primit un apartament gratuit si este un simplu lacatus mecanic. Repara instalatiile cand este nevoie. Multe tevi , multe robinete, apar defectiuni. El scoate cheile si desface ce se infunda in general. Lucreaza la niste cazane mari cu inaltimi de 4 m si diametre de 2,5. Centrala produce energie electrica cu ajutorul unor generatoare la fel de mari actionate cu abur. Programul este de 8 ore. La sfarsitul programului pleaca acasa unde il asteaptau copii si sotia. Cumparaturile si le facea de la magazine si din piata. La inceput a fost bine. Orasul cu constructii noi avea magia lui. Florin descoperea un spatiu de locuit mai mare decat garsoniera si dormea cu sora lui separat de parinti. Blocul in care sta la etajul 4 are balcon. De la balcon se vede in spatele blocului, unde este un teren viran cu un spatiu de joaca pe care sunt amplasate niste leagane si o tiribomba si un balansoar. Aici veneau copii din zona pentru a se juca. Din spatiul de joaca inspre dreapta era un cartier de case strabatu-te de un drum care ducea spre un alt spatiu deschis dincolo de care in fata era scoala si in stanga gradinita. Scoala era o cladire cu 2 etaje, si multe clase, gradinita o casa maricica cu cateva camere. Florin invata sa mearga singur la gradinita. Are un bagaj mic in care i-a mancare. Intra in hol lasa hainele in cuier si intra in camera unde asteapta educatoarea si cei cativa copii. Nu ii place educatoarea. Tot ce se intampla acolo este lipsit de interes si amestecat. Invata cateva poezii. Ii place sa memoreze poeziile dar nu ii place sa le spuna la comanda. Acasa vin in vizite rude de la Bailesti de la Ion. Fratele lui Ion, Gicu, sora lui tanti Florina. Este pus sa recite si nu ii convine. Il enerveaza. Acum este perioada in care isi face prieteni de la bloc. Pe scara cu el , vis a vis sta o femeie care vine mereu in vizita si are 2 baieti mai mari, sub apartamentul lui sta o familie cu 2 gemene Rodica si Mihaela . Tatal este de profesie electrician. La parter sta Fanel, un baietel durduliu, micut, cu o sora grasuta si ea, dar putin mai mare . Tot la parter sta o familie de tigani care au o fata de varsta lui. In fata blocului era un grup de cateva case. Intr-una din case locuieste Gigi cel care ar fi trebuit sa fie prietenul lui cel mai bun dar nu a fost sa fie.

In martie moare Gheorghe Gheorghiu Dej de cancer la plamani si Nicolae Ceausescu preia functia de secretar general al PCR. Acest ateu criminal va conduce Romania . In primii ani are loc o liberalizare cam pana in 1975, dupa care regimul devine din ce in ce mai inchis. In URSS in octombrie vine la conducere Leonid Brejnev. Leonid Brejnev s-a născut la Kamenskoe (azi Dniprodzerjinsk), în Ucraina, tatăl său fiind fierar. El însuși se orientează spre acest domeniu, dar optând pentru activismul politic pentru a scăpa de anevoioasa muncă de bază. În 1923 devine membru Komsomol și în 1931 membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. În 1935-36 devine tanchist și, foarte repede, își dă seama că singurul mod de a-și asigura cariera este colaborarea cu "Organele de securitate" ale Partidului, care îl numește Comisar politic militar. După mărturia lui Viktor Kravcenko, în timpul marilor epurări din 1937-39 își "toarnă" eficient colegii, camarazii și câțiva superiori mai neîndemânatici.

In 1950 Leonid Brejnev este delegat al Sovietului Suprem și repartizat Prim-secretar al Moldovei sovietice, recent constituită în fosta Basarabie românească.[2] Față de predecesorul său Nikolai Koval, care participase la deportarea mai multor mii de basarabeni spre Kazahstan și la "Noul Holodomor" (înfometarea sistematică a țăranilor refractari colectivizării, categorisiți "kulaci"/chiaburi, prin rechiziția tuturor resurselor), Leonid Brejnev aplică o politică mai puțin cruntă: el se ocupă îndeosebi de repartizarea sistematică a noilor promovați băștinași departe de țară, de înlocuirea lor cu oameni veniți din alte republici unionale (mai ales Rusia, Ucraina și Bielorusia) și de rusificarea tot sistematică a învățământului, administrației și culturii

  • 1965 este anul in care programul TV se poate recepționa pe 40% din teritoriul țării, prin intermediul releelor; există 500.000 de abonați. Florin vede inmormantarea lui Dej la televizorul unui vecin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu