1971 este ultimul an in care mai sta in blocul din Brazda lui Novac. Cu 1971 se inchide aproape un ciclu al copilariei absolute. In blocul ala se construiesc primele sentimente de iubire si isi cauta iubita cu I mare. Tot aici isi pierde primul prieten de joaca intr-un mod stupid. Gigi vine pe la el in vizita si ziua urmatoare parintii vad ca lipsesc niste bani din dulapul din bucatarie. Intrebati de bani Nisi zice ca a fost Gigel pe acolo. Ion se duce acasa insotit de Florin la Gigel care statea peste drum si face scandal parintilor ca copilul i-a luat banii. Florin nu zice nimic si nu intelege cum a fost posibil asa ceva . Ion va afla ulterior de la vecinul de deseubt ca Nisi luase banii si mersese la loto si luase lozuri. Ea fusese cu cele 2 gemene care au spus apoi parintilor. Din pacate Ion nu merge cu Florin la parintii lui Gigi sa isi ceara scuze si astfel Florin nu se mai poate juca cu baiatul caruia ii este interzis de parinti sa se mai joace cu el. Gigi va fi colegul lui de clasa la liceu in treapta 2 . Dar rusinea de a-l fi facut hot nevinovat il tine departe si oricum plecand din cartier povestile lor de viata erau despartite.
In aceasta perioada iubeste deocamdata una din cele 2 gemene de la etajul 3, Rodica si in jocurile sale incearca sa vada daca Rodica va fi sotia lui. Ii iese mereu ca da. Acum parintii incearca sa il apropie de o fata din Podari care are parintii in Boureni satul parintilor mamei. Trebuie sa o pupe de revedere si il distreaza ideea. Mai exista o fata blonduta pe care o cunoaste de la scoala si sta cu el in bloc. Se mai intalnesc prin fata blocului la joaca. Ii place si de ea. Apoi la Boureni seara sub tei in fata curtii pe banca de lemn, ca sa scape de tantari aduna vreascuri si face focul. Aici se aduna multi copii din sat si multe rude. Este perioada bucuriei de a fi inconjurat de prieteni. Aici cunoaste rude in varsta sau mai tinere si copii ca el . Cunoaste si niste fete adventiste. Ii place de una din ele. O fiinta ca o zana mica cu plete blonde. In Boureni descopera alaturi de varul lui Mugur, cum se pot vana vrabii cu prastia. Devine un vanator si organizeaza expeditie de vanat grauri inspre gara. Reusesc sa doboare o pasare pe care o gatesc si o impart el si Nisi cu care fusese la vanatoare. Este timpul in care el si Nisi dau foc la sura din spatele curtii. Aprind langa sura un gheomotoc de paie dar focul se intinde si aprinde sura. Vin repede oamenii din sat si sting sura cu galeti cu apa. Este certat putin si iertat. Boureni in perioada aceea era pentru florin un loc mirific. Porumbul din gradina din spatele casei era un loc de ascuns si cercetat. Via din spatele porumbului avea minunatii de struguri si era incantat. Zarzarii si prunii, dar mai ales perii ii ofereau fructele al carui gust era foarte apreciat. In fata casei, bunicii aveau 2 peri. Ambii erau buni de catarat in ei si de adunat pere. Unul din peri facea rosii dulci si zemoase. O delicatesa. Vara ii placea sa iasa descult prin colbul din fata curtii. II placea sa il simta fierbinte la picioare. Colbul era ridicat seara de vacile si oile care se intorceau de la pascut. Tot seara se intorcea si cardul de gaste din capatul satului de la balta. Era o incantare sa le priveasca cum fiecare card mergea la casa lui. Cateodata incepeau sa zboare, cam pana la 1 m inaltime intr-un concurs pentru cine ajunge primul. Este perioada cand vede cu uimire cum Sefu, fratele bunicii vine cu boii si caruta si cara tarnele cu struguri. Apoi vede cum acestia sunt calcati in picioare si transformati in vin. Bea mustul cu placere. Aici la Boureni vine iarna pentru ca parintii taiau porcul. Era un moment de incantare preparaea porcului la care participau parintii si bunicii in timp ce erau vizitati de rude. Se glumea mult, se bea vin si tuica facute in casa si se preparau carnati , fripturi si piftii.
La Boureni isi cunoaste si starbunicii. Unul dintre ei venind in vizita il invata sa faca vioara dintr-un stiulete de porumb. Anul viitor cand vine in vizita afla ca strabunicul lui a orbit. Peste alti 2 ani acesta moare si il regreta, pentru ca nu intelege cum reusea sa faca porumbul sa cante ca lui nu-i iese.
Boureni era minunat si prin porumbeii din pod care stateau pe casa si ofereau un spectacol cand isi luau zborul si cand incepeau sa iasa puii sau cand se imperecheau. Podul era plin de pui de porumbel si el urca pe scara si aduna cativa, din care bunicii faceau o friptura gustoasa. Ii parea rau de pui, dar tare erau gustosi.
în 1971 s-a infiintat forumul de la Davos, adică Forumul Economic Mondial, pe care l-au structurat Klaus Schwab și Henry Kissinger. În mod obișnuit, se pot aștepta să fie prezenți lideri mondiali - de obicei președintele în exercițiu al SUA, conducerea UE și a ONU și așa mai departe - dar și lideri de afaceri și antreprenori, gânditori și academicieni proeminenți, șefi de ONG-uri și din sectorul caritabil, inovatori, mass-media, societatea civilă, activiști și alții.
Deși este adesea criticat ca fiind un loc de discuții pentru cei 1% privilegiați din lume, este, de asemenea, locul unde oamenii vin să încerce să facă lobby și să influențeze aceste elite puternice pentru a susține diverse cauze sau mișcări.
De atunci evolutia economica a lumii a fost spectaculoasa.
în 23 mai 1971, a fost inaugurat Hotelul InterContinental din București, finalizat după 3 ani de la începerea construcției. Cu 24 de etaje și 87 de metri înălțime, a devenit a doua cea mai înaltă clădire din București, după Casa Scânteii.
Construcţia a început în anul 1967, respectând un proiect al arhitecţilor Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu şi Romeo Belea, arhitect care s-a ocupat și de renovarea Teatrului Naţional, clădire ridicată odată cu InterContinentalul. Semnarea contracutului și demararea lucrărilor au fost anunțate și în presa străină. Celebrul ziar american New York Times anunța în noimebrie 1967 că guvernul român și InterContinental Hotel Corporation, o subsidiară a Pan American World Airways, au ajuns la un acord în privința construirii unui hotel în Capitala României.
În mod nesurprinzător, guvernul SUA a devenit liber să tipărească și să cheltuiască bani în mod nesăbuit prin decuplarea dolarului de aur. Ca urmare, valoarea dolarului american s-a prăbușit cu peste 90% în raport cu aurul.
În iunie 1971, Nicolae Ceauşescu, Elena şi alţi înalţi demnitari comunişti, printre care Ion Iliescu, pe atunci ministru al tineretului şi secretar al CC al PCR, au descoperit spectacolele de propagandă din China şi din Coreea de Nord. După ce a vizitat China, Coreea de Nord, Mongolia şi Vietnamul de Nord ( 1-24 iunie 1971),
In iulie 1971, liderul comunist Nicolae Ceauşescu le cerea prim-secretarilor judeţeni subordonarea ideologică totală. Tot ce nu era comunist în sfera publică trebuia să dispară, fie că era vorba de literatură sau de arte vizuale. A fost momentul în care a devenit evident că declarata independenţă faţă de Moscova din 1968 şi neintervenţia României împotriva reformatorilor de la Praga au fost doar instrumentele prin care Ceauşescu a putut să anihileze orice opoziţie internă. Dând satisfacţie sentimentelor anti-sovietice ale românilor, Ceauşescu şi-a putut permite să importe de la dictatorul comunist Mao un model de cult al personalităţii care în Europa dispăruse odată cu Stalin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu